23 Temmuz 2013 Salı

YENİDEN İMAM-HATİP RUHU


İmam-Hatipler; tarihi birikimi ve öz medeniyet değerleriyle modern çağda kendini var etmek  ve milletler muvazenesinde esaslı bir yerde var olabilmek için milletimizin geliştirdiği özgün   sivil kurumlardır. Bu özellikleriyle kadim coğrafyamızın tarihi-kültürel derinliğini, engin  medeniyet tecrübesini ve binlerce yıllık bir maziye dayanan evrensel değerler manzumesini   gelecek nesillere ve geniş coğrafyaya taşıma potansiyeline sahip örnek kurumlar olmaya da   namzettir.
Bir açıdan bakınca, toplumun her kesiminde mezun ve mensubu bulunan imam-Hatiplerin  şahsında somutlaşan ana misyon, sadece Türkiye'nin değil, başta gönül coğrafyamız olmak   üzere bütün yeryüzünün ortak insanlık ufkunu temsil etmektedir. Nitekim kısa sayılmayacak   geçmişinde imam-Hatipler sözde aydınlanma düşüncesinin ve batı temelli modernleşmesinin  kendini üzerine inşa ettiği seküler dünya görüşünün dayatmacı ve ayartıcı kitle araçlarına  karşı insanlığın varoluşsal güvenliğini gerçekleştirebileceği güvenli bir liman olduğunu   göstermiştir. İslami ilimler ile beşeri, sosyal ve fen bilimlerini aynı akademik müfredat içerisinde Veren, buna ilave olarak mesleki bilgi ve becerilerin kazandırıldığı İslami dini eğitim, sistemli olarak yerküremizde ancak imam-Hatiplerde verilmektedir. Yüce inanç İlkelerine bağlı, ilmi ile amil, üstün ahlak ve edeb sahibi, evrensel medeniyet değerlerini haiz, Batı ve Doğu medeniyet birikimlerinden haberdar, insan sevgisi ile dolu ölçülü ve dengeli dindar bir genç nesil yetiştirilmesinin de ancak böyle bir programla mümkün olacağı izahtan varestedir.
İmam-Hatipler ilk evrelerinde din eğitiminin yok sayıldığı ve hak eden yeri bulamadığı modern Türkiye tarihinde teşekkül eden en önemli dini tedrisat müesseseleri iken kamu imkânlarından eşdeğer ilgiyi görememiş, ancak hamdolsun asil milletimizin sahiplenmesi neticesinde bugünlere kadar gelebilmiştir. İmam-Hatip okul ve öğrenci sayısının son yıllarda her eğitim-öğretim döneminde artması, bu okulların diğer İslam milletleri, komşu ve akraba coğrafyamız tarafından başarılı bir eğitim modeli olarak eğitim sistemlerine adapte edilmesi camiamızda ve milletimizde büyük bir heyecan ve coşku uyandırmaktadır. Bununla birlikte olumlu yöndeki bu ölçek gelişmesi okullarımızın yaşadığı fiziki, beşeri, mali, müfredat ve benzeri alanlarda birçok zorluğu ve güçlüğü de tabiatıyla beraberinde getirmektedir.
Bu bağlamda imam-Hatiplerin her bakımdan gelişmesi ve iyileştirilmesi ile ilgili farklı hizmet  alanlarında Türkiye'nin birikimini temsil eden ilim Yayma Cemiyeti, ÖNDER imam-Hatip  Mezunları ve Mensupları Derneği, İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı ve Türkiye Gençlik ve   Eğitime Hizmet Vakfı, uzun vadeli bir yol haritasının oluşturulabilmesi, hedef ve stratejilerin   geliştirilebilmesi, proje ve girişimlerin eşgüdüm içerisinde etkin bir şekilde uygulanabilmesi   için sivil bir platform olarak öğrenciden öğretmene, veliden idareciye, sivilden resmiye,üniversiteden diyanete kadar imam-Hatiplerle ilgili var olan bütün paydaşların katılabildiği ortak müzakere ve müşavere zeminini oluşturmaya çalışmaktadır.
Biz de  bu  çorbada  bizimde  tuzumuz  olsun  anlayışından  hareketle  böyle  bir  paylaşım  ortamının  oluşmasına  çalıştık.Bir   nebze   faydalı  olursak   hamd  edecek  ve  yardımlarınızı  bekliyeceğiz.
Gayret  bizden  Tevfik  Allah’tandır.

Tarık  ŞAHİN
            Elçibey  İmam-Hatip  Ortaokulu
                                         Sivas


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder